Belépés
FõoldalKeresésOldalakHirdetésekNévjegyekRegisztrációBelépés
Néptáncegyüttes
Daloskönyv
Galéria
Fellépések
Patak község
Hagyományőrzés
Egyesület
Kapcsolat
Támogatóink
Jogi információk

Két nap – három fellépés 1. avagy tombolt a farsang Rétságon Két nap – három fellépés 1. avagy tombolt a farsang Rétságon
2010-02-17 09:51:08

Fellépés Rétságon

„Az egyházi rend szerint, a vízkereszttől farsangig tartó, többhetes időszakot nevezik farsangnak. A nép valójában az utolsó három napját – farsangvasárnap, farsanghétfő, farsangkedd – tekintette ünnepnek. A különböző népszokások is ehhez a pár naphoz kapcsolódnak. Istvánffy Gyula írja 1911-ben, hogy „Legjobban szeretik megülni ma is farsang utóját. Olyan ünnepe ez a palócoknak, hogy ahhoz a karácsony semmi.” A farsang időszakában az egyház a középkorban is engedte a mulatságok megrendezését, táncot, s lényegében a farsangi szokásokban ez a szabadabb, nagyböjt előtti, szórakozásokban gazdag időszak emléke maradt fenn.” (Gulyás Éva-Szabó László: Jeles napok. In.: Bakó Ferenc: Palócok IV. 358-359. Eger, 1989.)

A farsangi szórakozás hagyományát elevenítették fel 2010. február 13-án Rétságon a Városi Művelődési Központban a helyi, a nagyoroszi, a maglódi, a pataki táncos lábú gyerekek és felnőttek. A rendezvény fő szervezője, Kozák Katalin meghívására utaztunk a Pataki Gézengúzokkal Rétságra. Ezúttal néptánc együttesünk mindhárom csoportja bemutathatta produkcióját a népes közönség előtt.

A Kis Gézengúzok gyermekjátékfűzésekkel és ugrós táncokkal mutatkoztak be

A Nagy Gézengúzok üvegekkel és botokkal járták a somogyi eszközöst

Végezetül az Ifi Gézengúzok szilágysági tánca zárta a patakiak műsorát

A több mint egy órás bemutatót követően a nagy parkolóban körbetáncolták a résztvevő csoportok azt a szalmabábut, amelyet aztán egy szál gyufával lángra lobbantottak, s pillanatok alatt el is égett.

A szalmabábu a telet jelképezte, s jó palóc szokás szerint az elégetéssel jelképesen eltemették a telet. Sőt, eltemették a farsangot is, mert hamvazó szerdától elkezdődik a böjti időszak. Ettől kezdve a néphagyomány szerint a katolikus falvakban tiltották a zajos, táncos mulatságokat és a húsételek fogyasztását.

De azért amikor visszatértünk a Művelődési Központ tágas előterébe, még elfogyasztottuk a farsangi finomságokat, s a moldvai zenére táncra perdült mindenki, akik még nem táncolták ki magukat eléggé a színpadon. Aztán amikor már mindenki jóllakott és elfáradt, szépen elindult minden résztvevő hazafelé.

Kedvencekbe | Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |

Aktuális
Fellépéseink
Rólunk írták
Köszöntő
developed by Centrumnet Systems