Belépés
FõoldalKeresésOldalakHirdetésekNévjegyekRegisztrációBelépés
Néptáncegyüttes
Daloskönyv
Galéria
Fellépések
Patak község
Hagyományőrzés
Egyesület
Kapcsolat
Támogatóink
Jogi információk

Igazi táncünnep volt a Kereplő Gyermek Néptánegyüttes farsangi mulatsága. Igaz, már Rétságon megszoktuk, hogy valamirevaló ünnep, műsor szinte elképzelhetetlen a táncosok színre lépése nélkül: talán ezért is döntöttek úgy a vezetők, hogy legyen az évben k Igazi táncünnep volt a Kereplő Gyermek Néptánegyüttes farsangi mulatsága. Igaz, már Rétságon megszoktuk, hogy valamirevaló ünnep, műsor szinte elképzelhetetlen a táncosok színre lépése nélkül: talán ezért is döntöttek úgy a vezetők, hogy legyen az évben k
2010-02-19 09:27:50

Néptánc farsang Kereplős módra

A művelődési ház ugyancsak zsúfolt mostanság. Nem csak arra gondolunk, hogy minden hétvégén egész házat elfoglaló programok vannak, mert ez - különösen februárban - tény. (Tegnap is a későig húzódó program után nem volt könnyű újra fogadókésszé tenni a házat a mai eseményre.) No meg nem is csak arra, hogy a hétköznapokon is már alig van délutánonként üres terem, a különféle foglalkozások és próbák csak nehéz egyeztetéssel oszthatók be. De most kifejezetten arra gondoltam, miért is nincs gumiból az épület fala, hogy akkor addig lehetne nyújtózkodni (no nem a takaró éréséig, mert ez nem testületi kommentár - hehe), hogy mindekinek jussun ülőhely a színházteremben. Így meg nem jutott, de sokan boldogan álltak oldalt, hátul, várva a fellépésre, nézve a jobbnál jobb táncokat bemutató együtteseket.
Majer Szilvia az est háziasszonyaként köszöntötte a megjelenteket, és a későbbiekben is ő konferálta a fellépőket. No nem a színpad közepére "fellépett" szalmabábot, mert "őt" már korábban oda helyezték. Volt még pár óraja a teljes megsemmisülésig, lásson hát szép táncokat ... Rövid farsangi szokásokat felelevenítő ismertető után, az egyiket mindjárt élőben is bemutatták. Szokás volt ugyanis férfiaknak adományt gyűjteni a báli mulatsághoz. Három deli legény vállalkozott erre, hogy nyársára kerüljenek finom falatok. És lám kerültek.
Ezután következett a táncegyüttesek, csoportok műsora. Szövegben nem részletezném, a képeken láthatók, de felsorolásszerűen illő megemlíteni: Maglódi Vermessy Péter Általános és Művészeti Iskola néptáncosai, Tolmácsi Néptánc Együttes, Nagyoroszi Börzsöny Gyermek Néptánc Együttes, a pataki Gézengúz Néptánc Együttes, a rétsági Kereplő és Aprócska Gyermek Néptánc Együttes és még a rétsági ovodások is. (A felsorolás nem időrendi.) No és persze a sokak által sejtett és izgalommal várt meglepetés! A kereplős szülőkből és lelkes táncszerető felnőttekből álló csoport tánca most is hatalmas tapsot aratott.
Alig lett vége a színpadi forgatagnak, az aulában már bálhoz volt kész minden és a hangulat is megértett a táncra. A zenekar húzta (pengette, ütötte) a talpalávalót. Az asztalokra hamarosan megérkeztek a telipakolt tálcák, amelyen a szülők által sütött farsangi fánk és egyéb finomságok, no meg forró tea várta aki már igencsak megéhezett, megszomjazott. A tombolajegyeket is várásolták szép számmal, a sorhózás tárgyai pedig egy másik asztalon sorakoztak.
A táncházat Kozák Katalin táncpedagógus vezette. Micsoda figyelmetlenség, hogy most említem először, pedig ezen nap kitalálásában, a táncosok felkészítésben, a táncok betanításában, és egyáltalán a város táncéletének, tánckultúrájának fejlesztésében ő kihagyhatatlan személy. Az ő lelkes munkája ad reményt arra, hogy hasonló ersemények ezen túl is lesznek. No persze a rendezvényszervezés csapatmunka, a Kereplő Egyesület tagjai, szülők támogatók is szépen kivették a részüket a szervezésből és az előkészületekből.
A program némiképp a báli hangulat ötletszerűségét követte. Annyira nem előre kiszámított, hanem ahogyan adódig. Így aztán egy kiadósabb táncmenet után egyszer csak alőkerült a szalmabáb, a korábban "legyártott" maszkok, és a menet élén irány a Nagyparkoló. Itt aztán jól befűtöttek a gonosznak. Remélhetőleg ettől aztán végképpen megijedt és a tél végképp befejezte idei pályafutását. (Hát remélni az lehet, de a meteorológusok még nem tudták, hogy nálunk már megtörtént a téltemetés, és pár hétig hideget és csapadékot jósolnak.)
Visszatérve az intézmény aulájába folytatódott a tánc. Majd egy újabb szünetben indult a tombola, és a támogatók által összeállított csomagok sorshúzás által találták meg gazdáikat.
Egy kellemes, hangulatos délutánon vehettünk részt, amely a hagyományok felidézését is szolgálta, a jókedv, a vidámság, a mozgás öröme, a viseletek szépsége mellett. Megpróbáltam volna a 600 készült fotóból úgy 100-at válogatni - hiszen technikailag lehetetlen az összeset feltenni - nem sikerült. Így hát képben közel 120 felvétellel mesélem az a nap eseményeit.

Kedvencekbe | Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |

Aktuális
Fellépéseink
Rólunk írták
Köszöntő
developed by Centrumnet Systems