Belépés
FõoldalKeresésOldalakHirdetésekNévjegyekRegisztrációBelépés
Néptáncegyüttes
Visszapillantó
Táncosaink
Művészeti vezető
Repertoár
Táncos elődeink
Aktualitások
Daloskönyv
Galéria
Fellépések
Patak község
Hagyományőrzés
Egyesület
Kapcsolat
Támogatóink
Jogi információk

A ’Művészeti vezető’ almenüpontban a néptáncegyüttes szakmai munkáját irányító Tóth Zsuzsanna rövid bemutatkozása található.


Tóth Zsuzsanna művészeti vezető bemutatkozása

Bár balassagyarmati születésű vagyok, anyai nagymamám családja révén már gyermekkoromtól sok időt töltöttem a falusi rokonainknál. A legelső élményem mély nyomot hagyott bennem, amikor beléptem a berceli nenikémék parasztházába. A frissen meszelt fal illata keveredett az oszlopos tornác mázolt földjének illatával, s a konyhában pattogó tűz melege jólesett azon a hűvös tavaszi napon. A félhomályos tisztaszobába csak két pici, utcára néző ablakból szűrődött be a fény, s még a szekrény tetején katonásan sorakozó birsalmákból is a szigorú rend és tisztaság áradt. Nem is tölthettem ott sok időt, csak amíg a naftalin illatot árasztó zömök, kétajtós szekrényben sorakozó hengerbe csavart szoknyák és élére hajtogatott vászonneműk közül kiválogatta nenikém a szükséges darabokat. Gyermekkoromban minden nyáron meglátogattuk őket nagymamámmal, de nemcsak őket, a fogacsi, varsányi rokonokat is. Amikor már akkorára nőttem, hogy „leehettem volna nagymamám fejéről a lepényt”, felöltöztettek édesanyám unokatestvérének varsányi menyecske ruhájába, s az olyan volt, mintha nékem készítették volna. Akkor úgy éreztem, szeretnék mindig ilyen viseletben járni.

Évekkel később, a salgótarjáni közgazdasági szakközépiskolába járván, a szalagavató műsorra egy karcsai páros tánccal készültünk. Az első próba után napokig izomlázam volt. Mégis keményen dolgoztam a táncpróbákon, s a siker megalapozta bennem a néptánc iránti szerelmet.

Amikor néhány év múlva Balassagyarmaton meghirdették a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szervezésében a néptánc oktatást, azonnal jelentkeztem. Braun Miklós volt a néptánc pedagógusunk, Salgótarjánból járt hozzánk táncpróbákat tartani. Az ő bíztatására végeztem el a Népművelési Intézet által szervezett „C” kategóriás, majd később a „B” kategóriás néptánc oktatói tanfolyamot. Az öt éves tanulmányi idő alatt sok elméleti és gyakorlati tudásra tettem szert, amit később, mint néptánccsoport vezető, hasznosítani is tudtam.

Tánctanítás a bemutató után az etyeki Kezes-Lábos Fesztiválon

A salgótarjáni Nógrád Táncegyüttesbe kerülve nagyon sokat tanultam Mlinár Páltól, aki 10 évig volt a NTE művészeti vezetője. Később Hájas Tibor tanítványa lehettem addig, amíg el nem jöttem az Együttestől. Sok szép emléket őrzök a mai napig az ott töltött évekről, s maradandó baráti kapcsolatokat ápolok azóta is.Jelenleg gyermek és ifjúsági korosztályt tanítok a magyar néptánc alap és haladó lépéseire, s megismertetem velük a magyarság gazdag népdalkincsének egy részét. Minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy szeressék és megbecsüljék népi hagyományainkat, s múltunk ismerete olyan mélyen vésődjön a szívükbe, hogy arra biztosan alapozhassák identitásukat, még ha a nagyvilág bármely pontjára sodorja is őket az élet vihara.

Aktuális
Fellépéseink
Rólunk írták
Köszöntő
developed by Centrumnet Systems