Belépés
FõoldalKeresésOldalakHirdetésekNévjegyekRegisztrációBelépés
Néptáncegyüttes
Visszapillantó
Táncosaink
Művészeti vezető
Repertoár
Táncos elődeink
Aktualitások
Daloskönyv
Galéria
Fellépések
Patak község
Hagyományőrzés
Egyesület
Kapcsolat
Támogatóink
Jogi információk

A ’Táncos elődeink’ almenüpontban a régmúlt idők pataki táncos hagyományaival ismerkedhet meg.

Néptáncos elődeink története

1945-ben Patakon a község által fenntartott felekezeti (római katolikus) iskola működött. Két tanterem használható állapotban maradt, kettő teljesen tönkrement a háború idején. Az összes iskolai felszerelés elpusztult, a tanítás felváltva folyt délelőtt és délután. Három felekezeti tanító volt a községben: Mosonyi László, Geleta Margit és Tóth Kelemen József. Az évek múltával nőtt a pedagógusok létszáma, sokat foglalkoztak tanítványaikkal a tanórákon kívül is. Iskola után szakköröket, énekkart, sportfoglalkozásokat, kirándulásokat szerveztek, de volt néptánc csoport is. A csoport a tanult táncokat bemutatta az iskolában.

A második világháború előtt, 1943-ban már működött az iskolában egy leánykör, Geleta Margit tanítónő vezetésével, akik többek közt Pünkösdi királylány választást tanultak, s mutattak be az iskola udvarán.

A néptánccsoport utánpótlása az iskolában folyamatosan biztosított volt. Az ötvenes években a tánccsoportot az alábbi személyek alkották

Legények (balról jobbra):

Varga Nándor

Takács Imre tanító

Farkas István

Balla István

Fekete József

Lányok (balról jobbra):

Oravecz Anna

Kovács Anna

Farkas Margit

Vodnák Margit

Kormosói Erzsébet

A kiscsoportos foglalkozásokat az iskola valamelyik tantermében, később a kultúrház nagytermében tartották meg. A néptáncosok szorgalmas munkájuk eredményeként nemcsak szülőfalujukban, hanem Budapesten is bemutathatták tudásukat.

Az 1961/62-es tanévtől Végh Imre tanár úr vezetésével megkezdte működését az iskola énekkara 50 fős létszámmal. Végh Imre tiszte volt az is, hogy a tánccsoportot tangóharmonikával kísérte tánc közben.

Amint a fentiek kitűnően illusztrálják, a néptánc szeretete évtizedek óta jelen volt a faluban. A Gézengúzok előtt adott a táncos elődök jó példája és a 70 éves szép hagyományok, amelyeknek becsülettel eleget is tesznek. Nem csoda, hogy a régi tánccsoport ma is élő tagjai nagyon büszkék rájuk.

Aktuális
Fellépéseink
Rólunk írták
Köszöntő
developed by Centrumnet Systems