Belépés
FõoldalKeresésOldalakHirdetésekNévjegyekRegisztrációBelépés
Néptáncegyüttes
Visszapillantó
Táncosaink
Művészeti vezető
Repertoár
Táncos elődeink
Aktualitások
Daloskönyv
Galéria
Fellépések
Patak község
Hagyományőrzés
Egyesület
Kapcsolat
Támogatóink
Jogi információk


A ’Visszapillantó’- ban néptáncegyüttesünk megalakulásáról és a kezdeti időkről olvashat az első lépésektől kezdve.


Mikor is kezdődött?

8 évvel ezelőtt, azaz 2001 őszén. Akkor léptem be először a Pataki Általános Iskola épületébe. A jelenleg 1050 főt számláló nógrádi falu egyetlen általános iskolája adott diákokat a kezdéshez és otthont a táncpróbákhoz. A cél az volt, hogy az érdeklődő diákok bepillantást nyerjenek a magyar népi tánckultúra hagyományaiba, de elsősorban saját örömükre, szórakoztatásukra, a szabadidő hasznos eltöltésére irányult az elfoglaltság. Közel harminc izgő-mozgó, duhajkodó, nevetgélő diák fogadott kíváncsi pillantásokkal méregetve. Alig fértünk be az iskola tornatermébe, rögtön láttam, hogy ebből két csoport lesz; külön az alsó és külön a felső tagozatosoknak. Megbízatásom célja az volt, hogy néhány foglalkozás alatt tanítsak néptánc alaplépéseket, mintegy tánciskolai jelleggel, aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e folytatás. Ugrós táncokkal készültem az első próbára, s nem is húztam sokáig az időt. A kölcsönös bemutatkozás után körbe álltunk és nekiláttam felmérni a táncos képességeket. Felismertem a gyermekekben szunnyadó tehetséget, s ők az alapoktól kezdve fokozatosan sajátították el a különböző tánclépéseket.

Miből lesz a cserebogár?

Busai Hajnalka és Farkas András, táncegyüttesünk alapító tagjai 2003-ban

Hogyan tovább?

Az első tanév végén nagy sikerrel szerepeltek a helyi falunapon, a színpadi produkcióhoz szükséges helyi hagyományos népviseletet a táncosok szülei varratták meg.

Kanásztánc a pataki falunapon 2002 ben

A következő tanévtől folyamatosan jöttek a kitartó régi és az újabb kíváncsi táncolni vágyók. Tanultunk dunántúli ugrósokat, bagi verbunkot és csárdást, szatmári és domaházi táncokat, széki magyart, akasztóst és csárdást. Egyre több meghívást kaptak Nógrád megye különböző városaiból, falvaiból, s rendszeresen léptek színpadra a sok helyen megcsodált pataki népviseletben. A lányok büszkén és fesztelenül viselték minden alkalommal a színes brokát szoknyát és mellényt, nagy örömet okozva ezzel szüleiknek, nagyszüleiknek.

Közben sokat énekeltek, egyre szebben s a sikerélménynek köszönhetően a táncosok már nemcsak táncolni, de énekelni is szerettek a próbákon, és utazás közben a buszon is. A domaházi és rimóci énekes táncokon kívül több énekes, mondókás gyermekjátékot tanultunk. Még ma is élénken emlékszem a próbateremben a földön ülő lányok csapatára, akik néhány éve úgy dalolták csillogó szemmel a „Zörög az akácfa levél, mert északról fújja a szél…” kezdetű népdalt, hogy szinte beleremegtek a tornaterem falai…

Borsosberényben, az első fellépések egyikén

Jelenlegi helyzet

Első külföldi szereplésük 2009. augusztus 22-én Bécsben volt, a Szent István napi ünnepségen képviselte szülőfaluját a Pataki Gézengúzok ifjúsági csoportja, majd szeptember 27-én Etyeken, a Kezes-Lábos Fesztiválon mutatkoztak be.

Délalföldi táncok az etyeki Kezes-Lábos fesztiválon

Mindez kemény munka eredménye. Az utóbbi tanévek végén már nem búcsúztunk el egymástól, kellemes vakációt kívánva, mert nyaranta néptáncos edzőtáborban tartunk intenzív próbákat. A sok együttlét következtében komoly barátságok alakultak ki a csoporton belül, a táncosok a szünidőben is gyakran találkoztak egymással, önállóan próbáltak. Egyik legmeghatóbb emlékem az volt, amikor tavaly ősszel elkezdődött az iskola, s az első próbán az ifjúsági csoport tagjai két hónappal a tanév vége után úgy táncolták el a néptánc tábori gála záró műsorszámát, hogy szebb volt, mint a bemutatón…

Miért pont Gézengúzok?

Legelső idegenben történő fellépésünkre nem mehettünk névtelen csoportként, ezért megkértem a gyerekeket, hogy gazdag fantáziájukat megmozgatva találjanak maguknak illendő nevet. Sok ötlet volt, jók, s még jobbak, de végül a Gézengúzok elnevezés maradt meg legjobbként a huncut, eleven gyerekcsapat nevének. Ehhez aztán szinte kívánkozott a szülőfalu neve, így lett teljes az elnevezés. A Pataki Gézengúzok Táncegyüttes három különböző néptánccsoportból áll jelenleg. A nagyrészt alapító tagokból álló ifjúsági csoport a középiskolás korosztályba tartozik, majd az általános iskola 3. osztályától 7. osztályig bezárólag, míg a legkisebbek az első és második osztályosok, illetve a kezdők.

Terveink

Repertoárunk szinte évente változik, egyre komolyabb táncok megtanulására képesek a fiatalok. Táncoltak már szilágysági, magyarpalatkai, délalföldi, rimóci kisterenyei, bodrogközi táncokat.
Szükség van a fellépő ruhatár bővítésére, illetve a meglévő darabok kiegészítésére, továbbá az utánpótlás csoportoknak is szeretnénk helyi viseletet varratni, illetve egyszerűbb, stilizált színpadi kosztümöt készíttetni.
Idén is megrendezzük az immár hagyományossá vált novemberi jótékonysági fellépést Patakon. Célunk, hogy megjelenjünk nagyobb volumenű területi, illetve országos rendezvényeken, amilyen Etyeken a Kezes-Lábos Fesztivál volt.
Tervünk 2010-re egy több napos látogatás Erdélyben, ahol szeretnénk a legtisztább forrásból meríteni néptáncos tudástárunk bővítéséhez.

Tóth Zsuzsanna

művészeti vezető
Aktuális
Fellépéseink
Rólunk írták
Köszöntő
developed by Centrumnet Systems